6 COSES QUE HAS DE SABER SOBRE LES FUNCIONS EXECUTIVES DEL CERVELL

# # #

6 COSES QUE HAS DE SABER SOBRE LES FUNCIONS EXECUTIVES DEL CERVELL

Què són les funcions executives del cervell?

Existeixen diferents formes de definir què són i, sobretot, quines són les funcions executives del cervell. De fet, existeixen diferents teories al respecte que atribueixen aquesta categoria a diverses funcions cognitives superiors.

El 1995, la neuropsicòloga Muriel Lezak va definir les funcions executives del cervell com les capacitats mentals essencials per a dur a terme una conducta de forma eficaç, creativa i acceptada socialment. Un xic més tard, el 2002, el neuròleg M. Marsel Mesulam les definia com un conjunt d’habilitats implicades en la generació, supervisió, regulació, execució i reajustament de les conductes adequades per a aconseguir un objectiu.

Tot i les diferents definicions encunyades, podem entendre les funcions executives com un conjunt de mecanismes de control cognitiu complex que faciliten les conductes dirigides a un objectiu que es posen en marxa o són necessàries especialment davant de situacions noves o poc apreses per a l’individu.

Per a què serveixen les funcions executives del cervell?

Bàsicament, són vitals en la vida quotidiana en tots els seus aspectes. Des de planificar què farem durant la jornada i en quin ordre, preveure què necessitarem per realitzar cadascuna de les tasques i quanta estona trigarem a fer-les, decidir què menjar i cuinar-ho recordant o seguint les instruccions donades,… fins a realitzar les tasques i prendre les decisions adequades en l’entorn escolar o laboral.

En paraules d’Echavarría, les funcions serveixen per planificar, organitzar, inhibir, monitoritzar la nostra conducta i ser flexibles davant de situacions noves.

Pel que fa a l’aprenentatge, Tirapu-Ustárroz y Muñoz Céspedes afirmen que les funcions executives són molt útils, ja que són les que permeten controlar i orientar l’atenció, la memòria, la reflexió, la metacognició i les habilitats de cognició social.

Quins són aquests mecanismes o processos que faciliten les conductes adreçades a un objectiu?

Segons Adele Diamond, les funcions executives tenen en compte processos com la planificació, l’anticipació, la flexibilitat, l’autocorrecció, l’autoregulació emocional, l’atenció dirigida i focalitzada i la memòria de treball.

Però, quantes funcions bàsiques hi ha?

Diferents autors han estimat la possibilitat de que les funcions executives estiguin constituïdes per diferents components interrelacionats però que per sí sols, representen un funcionament executiu en la seva totalitat. L’existència de diferents models de classificació fa que trobem diferents categoritzacions entre els components bàsics, que alguns components estiguin en una classificació però no en altres i que el nombre de funciones considerades bàsiques oscil·li entre 3, 5 i en alguns casos 7. La gran majoria d’estudis, però, esmenten l’existència de tres mecanismes interrelacionats com a components bàsics de les funcions executives que permeten desenvolupar altres funcions complexes. En algunes classificacions aquests mecanismes són la planificació, la presa de decisions i el raonament i en altres el control inhibitori, la memòria de treball i la flexibilitat cognitiva. La resta de components: inhibició de la resposta, control del temps, autoregulació, persistència, execució dual, multitasca i anticipació, es deriven dels mecanismes anteriors.

En quina part del cervell es localitzen les funcions executives?

Els estudis realitzats han permès vincular les funcions executives amb les xarxes neurals de l’escorça prefrontal. Aquesta és l’àrea millor connectada i més moderna, filogenèticament parlant, del cervell i la que més triga a madurar ontogenèticament.

Aquesta última característica podria explicar el comportament típic d’alguns adolescents i les seves possibles dificultats socials i acadèmiques a l’hora de planificar la feina, mantenir l’atenció, anticipar les conseqüències, autocontrolar les emocions o bé mostrar una conducta més reflexiva.

Les funcions executives es poden millorar?

Rotundament sí, a través d’un entrenament, d´un treball pedagògic. De fet, és molt important estimular-les des dels primers mesos de vida, ja que són decisives en l’aprenentatge més inicial. Proposar jocs i activitats per potenciar l’atenció, la percepció, la memòria, el llenguatge, la comprensió, el raonament, el control executiu, l´orientació, la velocitat de processament,… millorarem no només el rendiment acadèmic sinó la capacitat d’enfrontar-se a situacions noves i actuar de forma raonada, serena i creativa en el transcurs de la seva vida. D’altra banda, la plasticitat cerebral possibilitat que es puguin mantenir o millorar les funcions executives amb el pas dels anys i inclús restaurar-les en cas de dany cerebral.

PER A SABER MÉS:

Adele Diamond. What are Executive Functions? Simms / Mann Institute.

Disponible a <https://www.youtube.com/watch?v=J6vYxWbzpgU>

Adele Diamond. Institute. Executive Functions. Simms / Mann Institute.

Disponible a <https://www.youtube.com/watch?v=39BYyfr3SeY>

Adele Diamond. How to Help Children Develop Executive Functions? Simms / Mann Institute.

Disponible a <https://www.youtube.com/watch?v=pRB6gzgFa2s>

Jesús C. Guillén. Las funciones ejecutivas del cerebro son imprescindibles para el éxito. Aprendemos Juntos. BBVA. Disponible a <https://www.youtube.com/watch?v=87W7RY4nzjE>

  • Compartir
CLM

CLM

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *