COM MILLORAR LA CREATIVITAT A L’AULA?

# # #

COM MILLORAR LA CREATIVITAT A L’AULA?

Què hem d’entendre per creativitat?

La creativitat no està relacionada només amb les arts, com encara ara molta gent pensa. La creativitat és un pensament divergent, que no intervé en els processos de racionalitat perquè cerca no la resposta correcta sinó una resposta innovadora. Habitualment, la creativitat es desencadena en situacions difícils però no excessivament estressants i no pas quan estem en una zona de confort.

Els estudis en psicologia cognitiva ens permeten saber que la creativitat té relació amb la intel·ligència però no hi ha pas una correlació. La gent creativa és intel·ligent, però la gent intel·ligent no té per què ser creativa.

La creativitat és innata?

La creativitat no és innata i pot millorar si l’entrenem. El primer pas és que els infants i joves coneguin com es produeix aquest procés de creació d’una idea, de resolució d’un problema, … i, per extensió, com funciona el cervell quan es troba davant d´una situació que no ha experimentat abans. Quants cops no ens hem trobat intentant resoldre un problema o situació i, malgrat els nostres esforços i les hores dedicades, no hi ha hagut manera de trobar una solució o una proposta viable? Segur que hem experimentat més d´un cop que, quan ens trobem bloquejats, la millor estratègia potser no és seguir insistint, sinó deixar de banda el problema durant una estona o hores i fer una altra cosa (una dutxa, sortir a caminar, llegir, fer la migdiada o fer esport,…) ja que el cervell continua treballant en segon pla, activant l’anomenada xarxa en repòs. La neurociència ha permès conèixer que quan ens apareix aquesta idea que resol el problema quan ni tant sols hi estàvem pensant, és perquè hi ha un patró d’activitat cerebral d’ones lentes consistent en una sèrie de mecanismes cerebrals inconscients que segueixen treballant en el problema.

Proposar situacions d’aprenentatge que fomentin la creativitat farà que els infants i joves s’acostumin a pensar de forma divergent, no només racional, a no bloquejar-se davant de situacions no experimentades i a no tenir por de plantejar solucions diferents de la resta de companys/es.

Què podem fer per optimitzar la creativitat a l’aula?

En primer lloc, vinculant els aprenentatges a situacions reals. Moltes vegades proposem situacions-problema que no tenen en compte la realitat perquè durant molt de temps ha prevalgut la necessitat d’una única solució, sense possibilitat d’altres consideracions. Fixeu-vos en el típic problema de l’atleta que dona voltes a un circuit. Si per fer una volta ha trigat 3 minuts i 20 segons, quant trigarà per fer 3 voltes? I 8? Tenim un atleta o un robot programat per dur una velocitat constant que no acusa el cansament ni segueix cap estratègia per arribar el primer? Però estem tan acostumats a arribar a una solució única feta utilitzant fil per randa allò que hem après que ja ni ens adonem de que la situació no és real sinó que està customitzada. Aprenem a fer aquests problemes matemàtics aplicant el raonament però, quan hem d’afrontar un problema, un repte o qualsevol situació a la vida real, d’una banda no podem aplicar les estratègies que hem practicat abastament i de l’altra no hem estat entrenats per afrontar-los de forma creativa. És molt important per fomentar la creativitat vincular els aprenentatges a situacions reals, utilitzar activitats que no es trobin lligades a cap disciplina concreta, que siguin globalitzades o transversals.

Com plantejar situacions d’aprenentatge que fomentin la creativitat?

Plantejant situacions d’aprenentatge motivadores, reals i globalitzades, per resoldre en equip, fomentant la pluja d’idees, els debats, la formulació de preguntes, l’escolta activa de les propostes dels diferents membres i la seva retroalimentació, fent que els infants i joves contrastin, revisin i construeixin nous coneixements entre tots de forma assertiva i respectuosa. Descobrint quins són els talents de cadascú i afavorint un ambient de treball en què aquest talent s’aprofiti però també es comparteixi, permetent que tot el grup s’enriqueixi. I, finalment, propiciant la transmissió del coneixement adquirit a través de les diferents eines, digitals o no, que tenim a l’abast a la resta de la classe.

  • Compartir
CLM

CLM

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *