COM INCIDEIXEN LES FUNCIONS EXECUTIVES EN EL PROCÉS D’APRENENTATGE?

# # #

COM INCIDEIXEN LES FUNCIONS EXECUTIVES EN EL PROCÉS D’APRENENTATGE?

Segons Best et al. (2011), les funcions executives resulten imprescindibles per a l’èxit escolar i es poden promoure mitjançant una pràctica pedagògica adequada. Per tant, des de l’escola podem, o més aviat necessitem, incidir en el seu desenvolupament.

Per què és important tenir en compte els processos relacionats amb les funcions executives a l’escola?

Els processos relacionats amb les funcions executives del cervell són essencials per a l’èxit escolar. Possibiliten les capacitats de planificar la feina i l’estudi, d’observar la pròpia conducta i corregir-la si no és efectiva, de mantenir l’atenció de forma sostinguda, eliminant estímuls distractors i d’elaborar informació gràcies a la memòria de treball. Tanmateix, els processos relacionats amb les funcions executives del cervell, desenvolupen les capacitats d’inhibir aquelles conductes impulsives que no són acceptades socialment o que no són eficaces per a resoldre una tasca, de pensar de forma diferent i creativa quan una estratègia no ha funcionat, aprenent a tolerar la frustració i a automotivar-se.

Perquè és important el control inhibitori?

Assolir un millor control inhibitori implica poder controlar o demorar de manera conscient la tendència a generar respostes impulsives i automatitzades per tal de dur a terme comportaments més adaptatius i eliminar aquelles conductes no acceptades socialment. Tanmateix, permet desenvolupar la capacitat de gestionar, expressar, identificar i modificar convenientment els propis estats emocionals, és a dir, tenir autocontrol i autoregulació emocional. Per últim, facilita tenir l’habilitat per a mantenir el processament de la informació de manera continuada en el temps.

Què és la memòria de treball?

La memòria de treball és la capacitat per a emmagatzemar i manipular informació durant un curt espai de temps. Aquest és un procés fonamental per a l’aprenentatge i per a planificar-se, organitzar-se i anticipar els esdeveniments futurs.

La memòria de treball permet tenir activada la informació necessària per a guiar la pròpia conducta i dur a terme activitats cognitives complexes, com la comprensió i la resolució de problemes i recuperar informació de la memòria a llarg termini per poder elaborar i comprendre la informació actual.

Què s’entén per flexibilitat cognitiva?

Es tracta de la capacitat de canviar un esquema d’acció o de pensament en funció de si els resultats indiquen que és una estratègia eficient o no. Requereix inhibir l’anterior patró de respostes, sovint automatitzat, i generar i seleccionar noves estratègies més eficaces. La flexibilitat cognitiva està molt relacionada amb la creativitat i el pensament divergent.

L’estat emocional pot afectar les funcions executives del cervell?

Adele Diamond i Daphne S. Ling, el 2016 van reportar que, donat que l’escorça prefrontal és la regió més vulnerable davant de situacions que tenen com a conseqüències estats d’estrès, tristesa o bé problemes de salut l’habilitat de prendre decisions, raonar, autoregular-se i adaptar-se als canvis de manera flexible millora quan una persona es troba relaxada, socialment acceptada, emocionalment estable, amb confiança i amb bona salut i empitjora en situacions contràries.

Com afecta el descobriment de les funcions executives al treball a l´aula?

Traslladant aquesta informació a l’entorn educatiu, podem extrapolar que la promoció del desenvolupament de les funcions executives amb metodologies més indirectes i holístiques semblen tenir més èxit i utilitat.

Una altra conclusió és que l’aprenentatge vinculat al joc, al moviment, a les activitats lliures i creatives i a la cooperació permetran de manera indirecta un desenvolupament de les funcions executives i un major desenvolupament cognitiu, social i afectiu de la persona.

PER A SABER MÉS:

Revista Catalana de Pedagogia, 2022. Incidència de les funcions executives en el procés d’aprenentatge. Aportacions de la neurociència als plantejaments educatius. (Volum 11), pp.17-55.

Simms / Mann Institute. What are Executive Functions? Adele Diamond. Disponible a <https://www.youtube.com/watch?v=J6vYxWbzpgU>

Simms / Mann Institute. Executive Functions. Adele Diamond. Disponible a <https://www.youtube.com/watch?v=39BYyfr3SeY>

Simms / Mann Institute. How to Help Children Develop Executive Functions? Adele Diamond. Disponible a <https://www.youtube.com/watch?v=pRB6gzgFa2s>

Aprendemos Juntos. BBVA. Las funciones ejecutivas del cerebro son imprescindibles para el éxito. Jesús C. Guillén. Disponible a <https://www.youtube.com/watch?v=87W7RY4nzjE>

  • Share
CLM

CLM

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *