EL PAPER DE LA MEMÒRIA EN L’APRENENTATGE

# # #

EL PAPER DE LA MEMÒRIA EN L’APRENENTATGE

¿Qué és la memòria?

Segons Schacter i Tulving, la memòria constitueix el procés de codificació, emmagatzemament i recuperació de la informació. La memòria es classifica en:

  • memòria explícita o conscient (persones, objectes, llocs, fets, significats, conceptes, successos)
  • memòria implícita o inconscient (adquisicions procedimentals, destreses perceptives i motores i hàbits)

¿Quin paper té la memòria en l’aprenentatge?

Per a processar i descodificar els estímuls que han captat la nostra atenció és necessària la memòria ja que requereixen ser fixats en la memòria per a poder utilitzar la informació de diferents maneres i utilitzar-la per a obtenir diferents objectius. Per a aprendre necessitem els dos tipus de memòria, la memòria implícita i l’explícita. Ambdues memòries ens permeten el manteniment, processament i elaboració d’unitats significatives d’informació, sobre la base dels coneixements ja adquirits (Baddeley-Hich).

I les memòries a curt i llarg termini, què són?

La memòria a curt termini és molt ràpida i expeditiva i és la responsable de processar immediatament el que passa en el present i de recordar aquella informació necessària just en el moment, utilitzant les dades presentades només durant un curt espai de temps.

La memòria a llarg termini té molt espai per a emmagatzemar les dades que la memòria a curt termini li transmet per a acabar de modelar-los i guardar-los fins a ser requerits. Per a poder recuperar la informació guardada de forma efectiva, la memòria a llarg termini té un sistema d’emmagatzematge que inclou:

  • la memòria diferida, per als esdeveniments que han passat fa uns minuts
  • la memòria recent, per als fets que van ser presentats fa uns dies
  • la memòria remota, per a la informació que ha estat presentada fa uns anys

La memòria a curt termini és il·limitada?

No. La capacitat d’emmagatzemament de la memòria a curt termini és limitada. Pot atendre i mantenir simultàniament actives, entre 5 i 9 unitats d’informació. Però aquesta informació pot agrupar-se en unitats significatives, com en una frase musical, que construeix el cervell per a impedir la saturació del nostre sistema a curt termini. Gràcies a aquest agrupament, pot emmagatzemar una major quantitat d’informació.

Quan escoltem una frase melòdica, la memòria no reté de forma seqüenciada cadascun dels sons de la frase musical sinó que, a l’agrupar-los en cèl·lules o motius, considera cadascun d’ells una unitat d’informació encara que contingui cadascuna diversos elements. Per a recordar aquesta frase musical durant més de 20 o 30 segons, és necessari utilitzar estratègies o plans d’acció per a que la memòria a curt termini passi a la memòria de llarg termini, ja sigui repetint-la, comparant els elements entre sí o bé analitzant-la.

Com funciona la memòria a curt termini?

La memòria a llarg termini emmagatzema els coneixements i significats ja apresos. Quan el cervell necessita processar i descodificar nous estímuls, recupera les dades relacionades amb aquests nous estímuls transferint-los de la memòria a llarg termini a la memòria a curt termini. És en la memòria a curt termini on les noves dades que arriben a través dels sentits són processades amb els aprenentatges previs per a elaborar nova informació que serà transferida a la memòria a llarg termini i emmagatzemada amb els nous coneixements i significats.

On encaixa la memòria de treball?

La memòria de treball és la capacitat per a realitzar tasques que involucren la manipulació i l’emmagatzemament simultani d’informació. No s’ha de confondre amb la memòria a curt termini.

De la memòria de treball depenen processos complexos com raonar, comprendre i aprendre i precisa de l’atenció, l’emmagatzematge, el procés semàntic, les estratègies de recuperació i el control executiu.

La memòria de treball es un espai mental on pensem, aprenem, recordem, creem, planifiquem projectes i elaborem plans i estratègies per a dur-los a terme.

¿Quin paper tenen la percepció, l’atenció i l’acció en la memòria de treball?

L’activitat permet mantenir activa la informació aportada per la percepció evitant que es perdi i l’atenció és necessària per a executar qualsevol tasca cognitiva. L’important en el procés d’aprenentatge és com realitzem aquests processos que ens permeten atendre, donar sentit, connectar la nova informació amb els nous continguts i significats i generar estratègies per a manipular la informació o mantenir en ment un pla d’acció mentre l’executem.

PER A SABER MÉS:

G. GALFIONE. La función de la atención y la memoria en la percepción auditiva. Instituto de Cultura y Comunicación (UNLa). Argentina.

  • Share
CLM

CLM

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *